Magazin

Aweol
Blog
Hogyan ismerhető fel a fülrühesség?
Hogyan ismerhető fel a fülrühesség?
2023.12.21
14:22

Hogyan ismerhető fel a fülrühesség?

A macskák fülében olykor megjelenik fekete, törmelékes, föld szerű váladék, amit a tapasztalatlan gazdik egyszerű kosznak nézhetnek. Sajnos azonban ez annál sokkal kellemetlenebb! A cicák ilyenkor rendületlenül vakarják fülüket. Ha nem szeretnénk, hogy még rosszabb legyen a helyzet, akkor cselekednünk kell!

Kevesen tudják, hogy a macskák külső hallójárat gyulladásának leggyakoribb oka a fülatkák okozta fertőzés. Ez nagyon ritkán kutyákban és vadászgörényekben is előfordul.

A macskák fülrühösségét leggyakrabban az Otodectes cynotis nevű rühatka okozza. Ez egy apró, mikroszkopikus nagyságú, pókformájú, 8 lábú élősködő. A paraziták a külső hallójáratban telepednek meg és itt a levált hámsejtekkel és fülzsírral táplálkoznak.

A fülatkák a fülbe rakják le a petéiket, amik körülbelül három hét alatt ivaréretté válnak, és képesek lesznek tovább szaporodni. Bár a fülatkák általában a fülben élnek, néha elvándorolhatnak a test más részeire.

Jellemzően a macskafélék élősködője, de nem veti meg a rossz körülmények között élő kutyák fülét sem. Ritka esetekben vadászgörények is fertőződhetnek fülrühhel.

A betegség jellemzően a kijárós macskákra jelent veszélyt ám jobb, ha tudjuk: az atkákat mi is bevihetjük a házba a cipőnkkel. Így sajnos a 100%-ban lakásban tartott cica sincs biztonságban. Azoknál a macskáknál, akinél már előfordult ez a fertőzöttség, a betegség újra kiújulhat. Éppen ezért fontos, hogy figyeljük kedvencünket és a megfelelő parazita ellenes kezelésekkel megóvjuk őt az újabb betegségtől.

A fülrühesség terjedése és tünetei

Hogyan vehetem észre, ha macskám füle rühes?

Mivel ezek a rühök sem maradnak életben a környezetben, a fertőződéshez egy beteg állattal történő közeli kontaktus szükséges.

A fertőződést követően a hallójárat külső szakaszán telepszenek meg a paraziták, súlyos esetben beljebb terjednek. Véletlenségből a test más részein (pl. nyakon vagy a fejen) is észlelhetőek, de itt tüneteket nem okoznak.

A klinikai tünetek megjelenéséhez valószínűleg számos hajlamosító tényező is hozzájárulhat. Ilyenek például az átlagnál szőrösebb, vagy beszűkült hallójárat, a lógó fül, és az allergiára való hajlam.

A fülrüh felismerése szabad szemmel is könnyű, hiszen ilyenkor a fülben jellegzetes fekete, törmelékes váladék alakul ki. Ez akár el is dugíthatja a hallójáratot. Az atkák táplálkozásuk során fellazítják a hallójárat bőrét, ezzel külső hallójárat gyulladást okozva. Az atkák és a gyulladás miatt a fül rettenetesen viszkethet, váladékozik. Ilyenkor a macskák rendületlenül piszkálhatják, vakarják a fülüket. Sok esetben képesek sebesre vakarni a fülüket és annak tövét. Esetenként a sok fülrázással képesek vérömlenyt is okozni maguknak.

Mit tehetek, ha fülrühes a macskám?

A fülrühesség kezelése és diagnózisa

A fülrühösség kezelését bízd állatorvosra, hiszen a macskák füle rendkívül érzékeny. Elég egy rossz mozdulat ahhoz, hogy nagyobb bajt okozz kedvencednek.

Az állatorvos megvizsgálja a cica fülét, majd jól megtisztítja a fülkagylót. Érdekesség, hogy az atkaellenes hatóanyagok a zsíros szennyeződéseken nem jutnak át, így a felgyűlt váladék az élősködők búvóhelye is lehet.

A fültisztítás után jön a kezelés. Erre a célra cseppentős, vagy a macska fülébe helyezhető készítményeket alkalmaznak. A kúrát érdemes többször megismételni, és gondoskodni a családban élő többi állatról is, ragályossága miatt ugyanis újból kialakulhat a fertőzés.

A fülrühességet sokszor már a kórelőzmény alapján könnyű diagnosztizálni. A gazdik leggyakrabban a kedvencük fülében látható sötét színű váladékot veszik észre. Az állat füle viszket, sokat rázza a fejét, a cica füle lekonyult stb. A hallójáratba betekintve könnyen észrevehetőek, a sötét színű háttér előtt a mozgó, fehér atkák.
Minden kétséget kizáró meghatározáshoz mikroszkóp alatt is megvizsgálhatjuk az élősködőket. A fülrühességet ajánlott helyileg és szisztémásan is kezelni. Az előbbire azért van szükség, mert szövődményként az atkás hallójárat felülfertőződik különböző baktériumokkal és/vagy gombákkal.

Allergiára hajlamos egyedeknél helyi gyulladás- és viszketés csökkentésre is szükség van a tünetek enyhítésére. A szisztémás kezelés, rácseppentős (ún. spot on) atka ellenes készítménnyel történik, amivel elpusztítjuk a fülrühöket, és tartósan meggátoljuk a visszatérésüket.

Ha az atkák okozta bántalmakkal kapcsolatos kérdésed van, vagy arra gyanakszol, hogy kedvenced füle rühes, fordulj állatorvosodhoz! A fülrühösség könnyen kezelhető, ha a problémát időben észreveszed, ám ehhez rendszeresen ellenőrizni kell kedvenced fülkagylóit.

Ha megtörtént a baj, irány az állatorvos és indulhat az atka-mentesítés!

Hasznosnak találtad cikkünket?