Magazin

Aweol
Blog
A macska etetésének fortélyai
A macska etetésének fortélyai
2023.12.13
15:35

A macska etetésének fortélyai

A macskák az egyik legkedveltebb háziállatok, nem véletlenül: vonzóak, bájosak, puha bundájuk van, és ha kedvük tartja, nagyon szeretetteljesek lehetnek. Ezért a házi kedvencek között előkelő helyet foglalnak el. Magyarországon minden harmadik háztartásban van legalább egy kutya vagy macska, így kiemelten fontos, hogy hogyan és mivel tápláljuk őket. Gyakori kérdések: száraz vagy nedves eledelt adjunk-e, fogyaszthatnak-e nyers húst vagy házi készítésű ételeket. Fontos tudni, hogy a macskák általában nem kedvelik az édes ízeket, különösen, ha nem szoktatták hozzájuk fiatal koruktól kezdve. Ha szeretnénk őket kényeztetni, adjunk nekik speciális macska csemegét.

A macska táplálkozásának kulcsfontosságú szempontjai

Bár macskánk gyakran velünk alszik és dorombol, ragadozó állatként elsősorban állati eredetű táplálékot képes megemészteni. Ezért a táplálékuknak magasnak kell lennie fehérje- és zsírtartalomban.

Fontos odafigyelni, hogy a macskáknak szánt étel nagy része fehérjeforrást tartalmazzon. Ez nem feltétlenül csak sovány húsokat jelent, hanem fehérjében gazdag tápanyagokat is, de ha már hús, akkor inkább a zsírosabb darabokat válasszuk, és csak főzve adjuk nekik.

Ez nemcsak egészségesebb, hanem könnyebben emészthető is számukra.

Ügyeljünk az apró csontokra is, ezeket soha ne adjuk a macskának!

A belsőségekkel is mértékletesen bánjunk. 

A macskák általában nem rajonganak a változatos étrendért. Ők a megszokások rabjai. Nem szabad azonban hagyni, hogy egyetlen típusú eledelre szokjanak rá. Ha változás történik a kedvenc táp receptúrájában, vagy kivonják a forgalomból, félő lehet, hogy kedvencünk depressziós lesz, vagy akár éhen is hal, mint hogy megegye a számára ismeretlen, új eledelt. Lehetőség szerint szoktassuk legalább 2-3 márkához a biztonság kedvéért.

A macska etetése

Száraz vagy nedves eledel?

Itt egy fontos szempontot kell figyelembe venni, mégpedig a macska ivási szokásait.

Vannak macskák, amelyek keveset isznak, ezeknek ajánlott inkább a nedves tápok, magas nedvességtartalmuk miatt. Száraz táp esetén a macska ivási mennyiségére kell figyelni. A száraz táp előnye, hogy segít megtisztítani a fogakat, megelőzve így a fogkőképződést.

Akár száraz, akár nedves tápot választunk, fontos:

A táplálék minőségére figyelni, és hogy az életkoruknak megfelelő legyen. Fontos a táp csomagolásán feltüntetett napi mennyiség betartása. Más állatoknak, mint például a kutyáknak szánt táp nem megfelelő macskáknak, mivel ezek nem tartalmaznak taurint.

A macska mozgékonyságának figyelembevétele:

Lakásban tartott vagy ivartalanított macskák kevésbé mozognak, hajlamosak lehetnek az elhízásra. Nekik energiaszegény tápot ajánlott adni. Ivarlanított kandúroknál a húgykő-képződés elkerülhető speciális táppal.

Macskák és a tejfogyasztás

A mesékben a macskák tejet isznak, de a valóságban ez nem ajánlott.

A tejcukor lebontásáért felelős enzimek aktivitása csökken a macskáknál kölyökkor után, ezért a tej fogyasztása emésztési problémákat okozhat. A legjobb választás a víz vagy a laktózmentes termékek. Fontos megjegyezni, hogy a macskák is kialakíthatnak ételallergiát.

Táplálékkiegészítők macskáknak

Amennyiben a macskánk megfelelő mennyiségű és minőségű ételt kap, a bundája fényes és sima lesz. Ezt tovább javíthatjuk speciális táplálék kiegészítőkkel. Télen a kijárós macskákat is felkészíthetjük a hidegre megfelelő táplálék kiegészítőkkel.

Macskafű

Miért fontos a macskafű?

A macskafű segíti a macskákat a lenyelt szőr hánytatásával, elkerülve így az emésztőrendszeri problémákat.

Ha nem szeretnéd, hogy kedvenced kihányt szőrcsomókkal ajándékozzon meg, a szőrlabdák kialakulását megelőzheted szőrbontó készítményekkel. Ezek általában különböző olajokból álló paszták, melyeket a nedves tápba keverve könnyen megesznek a cicák. Ez segít, hogy ne álljanak a benyelt szőrszálak labdává a gyomorban, így könnyen távoznak a cica emésztőrendszeréből.

Ezért a lakásban tartott macskáknak ajánlott macskafüvet biztosítani. Néhány macskatáp segíthet feloldani a gyomorban és belekben megtapadt szőrt.

A macskafű etetése megelőzheti, hogy a macska a dísznövényeket rágcsálja.
Fontos, hogy mérgező szobanövényeket ne tartsunk macskák mellett!

Fontos tudni: a macskák friss és tiszta vizet részesítik előnyben, tehát gondoskodjunk az ivóvizük tisztaságáról! Sok macska kedveli a folyóvizet, így beszerezhetünk nekik macska szökőkutat is.

Hasznosnak találtad cikkünket?