Magazin

Aweol
Blog
Tudtad? A bőr- és szívférgesség halálos kór
Tudtad? A bőr- és szívférgesség halálos kór
2023.12.21
11:44

Tudtad? A bőr- és szívférgesség halálos kór

Tudtad? A kutyák egyik rettegett, halálos betegségét a szúnyogok terjesztik. Ezek a kellemetlenkedők nem csak az embereknek bosszantóak, de a kedvenceink számára akár életveszélyesek is lehetnek!

Hazánkban ugyanis a szúnyogok kétféle fonálférget (bőrférget és szívférget) is terjesztenek. Ha a szúnyog fertőzött, fertőzőképes lárváit a csípéskor a kutya szervezetébe juttatja. A bőrféreg a fertőzést követően a bőr és nyálkahártya alatti kötőszövetekben telepszik meg. Ha kedvenceden ezeken a pontokon kisebb-nagyobb csomókat találsz, azonnal fordulj állatorvosodhoz!

A gazdatestbe juttatott lárvák 6-8 hónapnyi fejlődés után kifejlett férgekké válnak. Az ivarérett férgek akár több éven keresztül is eléldegélhetnek kutyád szervezetben. Anélkül, hogy észrevennéd folyamatosan termelik az apró utódaikat. Amikor kedvenced újra megcsípi egy szúnyog, a vérszívás során ezek a lárvácskák a szúnyog szervezetébe kerülnek. Ott kéthétnyi fejlődés után újabb állatokat fertőznek meg. Így alakul ki ez a körforgás és jut el ez a féreg kutyáról kutyára.  

A bőrférgesség sokszor tünetmentes, ezért ajánlott a féléves szűrés!

A bőrférgesség tünetei:

  • vakaródzás, bőr viszketés
  • bőr- vagy nyálkahártyák alatti csomók.
     

A bőrférgesség gyógyszeresen kezelhető. Az első kezelést ajánlott kórházi megfigyelés alatt végezni. Súlyos fertőzöttség esetén, ha egyszerre túl sok lárva pusztul el, mellékhatások léphetnek fel. Ilyenkor pedig jól jön, ha van egy állatorvos a közelben.

Miért veszélyes kutyámra a szívférgesség?

Ha kedvencedet egy szívféreggel fertőzött szúnyog csípi meg, a véráramba kerülő lárvák ivarérett férgekké válása után a jobb szívfélben és a tüdőbe vezető artériákba jutnak. Ez fokozatosan kialakuló keringési és légzési nehézségekhez vezet.

Jellegzetes tünetek:

  • kezdetben enyhe, jellegtelen köhögés
  • közepes fertőzöttségnél köhögés, fáradékonyság
  • súlyos fertőzöttség során a köhögés és fáradékonyság szívmegnagyobbodással, hasvízkórral és heveny szívelégtelenséggel jár.

Féléves szűrésekkel a fertőzöttség már a korai szakaszában felismerhető és kezelhető. Ennek elhanyagolásával egy későn diagnosztizált szívférgesség végzetes következményekkel járhat.

Szívférgeség megelőzése

Hogyan lehet megelőzni a szív- és bőrférgességet?

A megelőzés alapja a rendszeres, félévenkénti állatorvosi szűrővizsgálat. Ez nagyon fontos, mert ha kedvenced megfertőződött, bizonyos készítmények veszélyeztetik életét. A szűrővizsgálat során az orvos egy vérvizsgálattal vizsgálja a lárvák jelenlétét, így a kezdeti stádiumban képes diagnosztizálni a betegséget.

A nem fertőzött állatokat kettős védelemmel érdemes ellátni:

  • távoltartó készítményekkel (vény nélkül kapható spot-on, nyakörv) a csípések ellen,
  • lárvaölő szerekkel az első védelmen átjutó lárvák ellen (ezekről érdeklődj az állatorvosnál).

Ne feledd: a szúnyogszezon időszakában folyamatos védelemmel kell ellátni kutyusod! A megfelelő megelőzésre szánt készítményeket havonta kell alkalmazni, hogy a nyári élményeket ne árnyékolja be egy betegséggel teli, borús ősz és tél.

Hasznosnak találtad cikkünket?