Magazin

Aweol
Blog
Hogyan fenyegeti a babézia kedvenceink életét?
Hogyan fenyegeti a babézia kedvenceink életét?
2023.12.21
10:14

Hogyan fenyegeti a babézia kedvenceink életét?

A kutyák egyik rettegett betegsége a babéziózis. Kevesen tudják azonban, milyen veszélyeket rejt magában és miért olyan fontos védekeznünk ellene. Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a babézia veszélyeiről, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről!

Aki kicsit is szereti a természetet járni, az bizonyára tudja, hogy a kullancsok elsősorban füves területeken várják áldozataikat. Ugyanakkor már városi környezetben is gyakran fellelhetőek. A fertőződés veszélye az éghajlat melegedésének köszönhetően mára már egész évben fennáll. 

Hazánkban a kutyák babéziózisát a Babesia canis nevű egysejtű parazita okozza, amik a kullancsok nyálmirigyeiben élnek. Ha a kullancs megtapadt kedvenced bőrében, 8-72 órával később már igen nagy a fertőzés veszélye. A babéziózis lappangási ideje általában 2-7 nap, de krónikus formában hetek is eltelhetnek a fertőződéstől az első tünetek megjelenéséig. A betegség akár súlyos tüneteket okozhat, nemritkán kedvencünk életébe is kerülhet.

A babézia tünetei

A babéziózisnak többféle súlyossági foka is ismert. Vannak kutyák, akiknél nem alakul ki a betegség, míg másoknál enyhébb-, vagy súlyosabb formában jelentkezik. 

Legjellegzetesebb tünetek:

 • bágyadtság,
 • levertség,
 • étvágytalanság,
 • magas láz,
 • sötét- vagy akár véres vizelet,
 • sápadt (fehér) vagy sárga nyálkahártya-, kötőhártya,
 • bőr alatti bevérzések,
 • lépmegnagyobbodás. 

Ritka esetekben:

 • nyálzás,
 • remegés,
 • idegrendszeri tünetek is kialakulhatnak. 

Súlyos szövődményei lehetnek a betegségnek:

 • veseelégtelenség,
 • májelégtelenség,
 • hasnyálmirigy gyulladás,
 • vérszegénység,
 • autoimmun hemolitikus anémia.

A kezeletlen betegek néhány napon belül elpusztulhatnak. 

Babéziózis megelőzése

Hogyan lehet kezelni a már kialakult babéziózist?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: mint a legtöbb betegség esetében, itt is a megelőzés a legfontosabb. Ha már megtörtént a baj, az időben megkezdett kezeléssel általában jó eséllyel teljes gyógyulás várható. Fontos azonban tudni, hogy az egyedi érzékenységtől, az élettani állapottól (pl.: lépeltávolított egyed), életkortól és a fertőzés mértékétől függően előfordulhat, hogy még a hamar megkezdett terápia sem jelent feltétlen gyógyulást. 

Az állatorvos vérvizsgálattal határozza meg a szervek károsodásának mértékét. Ez befolyásolja a kezelés minőségét és hosszát, és a betegség várható lefolyását. Ha sikerült felállítani a diagnózist, úgynevezett Imizol injekciót (imidokarb dipropionát) kap a kutya, mely a hazánkban előforduló babéziákat hatékonyan pusztítja el. Ez a készítmény nagyon csíp, a beadás helye megduzzadhat, ami sokszor csak hetekkel a beadás után jelentkezik. További mellékhatása, hogy fokozott nyálzást, hányást okozhat a beadás utáni órákban. Ritka esetekben hasmenést, remegést, izomgörcsöket. Ha láz is felmerül, természetesen lázcsillapító készítményt is kap a kutya. 

Általában az infúziós kezelés is a terápia része. Ennek hosszát a kutya általános állapota, a kezelésre adott válasza és a vérlabor-eredmények határozzák meg. Olykor 1-2 napos infúziós kezelés is elég, de esetenként akár hetekig is eltarthat. 

Ha súlyos vérszegénység alakult ki, vérátömlesztésre is sor kerülhet. Néha antibiotikum és gyulladáscsökkentő adása is szükséges, autoimmun folyamat kialakulása esetén pedig immunmodulálás is indokolt lehet. 

Házilag TILOS emberi lázcsillapító készítményeket kutyának adni! Ezek többsége súlyosan mérgező kutyánk számár a(pl.: ibuprofén, acetilszalicilsav, naproxen, diclofenac, paracetamol, indometacin stb.) és akár végzetes következményekkel járhat. 

Ez a betegség nem alakít ki semmilyen védő immunitást. A babézia bármikor újra kialakulhat, és ilyen esetben a tünetek is súlyosabban jelentkezhetnek. 

Előfordul, hogy a kullancs megkapaszkodott a kutyán, de még nem alakultak ki tünetek, és a vizsgálat sem mutatja ki egyértelműen a betegséget. Ilyenkor inkább javasolt lehet az Imizol beadása, mintsem megvárni, hogy a tünetek súlyosbodjanak. 

Kutya babéziózis

Hogyan előzhetem meg, hogy kutyám babéziás legyen?

Babéziózis elleni védőoltás hazánkban jelenleg nem elérhető, ezért a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni. 

Talán a legfontosabb kiemelni, hogy éghajlatunk változása miatt egész évben szükség van a kullancsok elleni védekezésre. Tévhit, hogy télen a kullancsok nem veszélyeztetik kedvencünket! Az igazság az, hogy a téli nyugvó állapotból felkelő kullancsokban a megszaporodott babéziák száma miatt nagyobb eséllyel fertőznek ebben az időszakban. 

Többféleképpen is lehet védekezni a kullancsok ellen:

 • tablettákkal
 • nyakörvvel
 • spot on-nal/rácsepegtető oldattal

Ha kullancs kerül a kutyába, azt minél előbb el kell távolítani. Ehhez léteznek speciális csipeszek és kanalak, de bármilyen csipesz megfelelő hozzá. Egy határozott, de nem túl hirtelen mozdulattal húzd ki a kullancsot a sebhez legközelebb eső részénél (fejénél) fogva. Tévhit, hogy csavargatni kell, olajozni, benzinnel locsolni, vagy a gyufa mérgével simogatni. Ezekkel a népi hiedelmekkel csak azt érjük el, hogy a kullancs visszaöklendezi a gazdába a parazitákat, és nagyobb eséllyel fertőzi meg. 

Az eltávolítás után fertőtlenítsük az eszközt, a sebet (hígított betadine oldattal) és mossunk alaposan kezet. Érdemes kezünket is fertőtleníteni, hiszen bizonyos kórokozók (nem a babézia) minket is megfertőzhetnek.

Ne aggódj, hogy ha beszakad a kullancs feje a bőrbe. Ez mindössze helyi gyulladást okozhat, és a beszakadt fej később kilökődik. Kevesen tudják, hogy a nyers juh- vagy kecsketej itatása sem ajánlott kutyánknak, hiszen ezáltal is átvihető a parazita. 

Ha bizonytalan vagy, hogyan óvhatnád meg a kedvencedet a leghatékonyabban, bátran keresd fel állatorvosod, aki készséggel segít majd.  

Hasznosnak találtad cikkünket?